GRILL HÚS RECEPTEK
Grillezett szaftos csirkemell:
Hozzávalók:
- 5 db csirkemell
- 60 ml szójaszósz
- 60 ml balzsamecet
- 2 ek barna cukor
- 1 ek Worcestershire szósz
- 1 ek mustár
- 1 kk kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db lime leve
- 1 marék friss petrezselyem
- 9 g só
- 7 g bors
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban készítsük el a pácot. Ehhez keverjük össze a szójaszószt, a balzsamecetet, az olívaolajat, a cukrot, a worcestershire szószt, a mustárt, a kakukkfüvet, az apróra vágott fokhagymát, a lime levét és a sót, borsot.
- A pácot öntsük bele egy nagy, zárható zacskóba, majd ebbe tegyük bele a félbe vágott csirkemelleket. Zárjuk le a tasakot, és tegyük hűtőbe a húst legalább 1-2 órára. (Akár előre is gondolkozhatunk, mert a húsnak akár 1-2 napi pácolódás is jót tesz.
- Néha mozgassuk meg a zacskót, hogy a húst mindenhol érje a pác.
- Grillezéshez melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A csirkemelleket vegyük ki a pácból, csöpögtessük le egy kicsit, és tegyük fel a grillre.
- Oldalanként 5-8 perc alatt süssük pirosra.
Tálalás előtt pihentessük 5 percig a húst, utána egészben vagy felvágva kínáljuk
Chilis Borda
Hozzávalók:
- 2,5 kg malacborda
- 3 ek cukor
- 2 ek paprika
- 2 ek chilipor
- 3 kk kömény
- 1 kk só
- 240 ml szójaszósz
- 200 g barnacukor
- 160 ml ketchup
- 80 ml citromlé
- 2 kk gyömbérpor
- 2 kk fokhagymapor
Elkészítés:
- Egy kisebb tálban keverjük össze a cukorot, a sót, a köményt, a paprikát, a chilit és a fokhagymaport.
- Ezzel a keverékkel fűszerezzük be a bordákat, és letakarva legalább 30 percig pihentessük a hűtőben.
- Ezután a bordákat szorosan tekerjük be alufóliába, majd a közepes hőfokra melegített, indirekt sütéssel lassan puhítsuk meg 60-70 perc alatt. (Ha úgy érezzük, hogy még nem elég omlós, akkor ráhúzhatunk még egy kicsit.)
- Egy lábasban közben a többi hozzávalóból készítsünk szószt. Főzzük össze az egészet, majd 6-8 percig sűrítsük. időnként keverjünk bele, hogy ne kapjon oda.
- A sütés végeztével vegyük ki a bordákat a fóliából és tegyük át a tűz fölé őket.
- Kenjük le a szósszal mindenhol, és karamellizáljuk rá a húsra 20-30 perc alatt. Időnként forgassuk meg a húst, és vigyünk fel újabb adag szószt rá, hogy jó szaftos legyen.
- A grillről levéve azonnal tálaljuk.
Grillezett Steak
Hozzávalók:
- 100 g vaj
- 1 kk fekete bors
- fél kk só
- 600 g dagadó vagy hasaalja
- 1 ek olaj
- 1 csomag retek
- 1 db citrom
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Olajozzuk meg a rácsokat.
- Keverjük össze vajat, a frissen őrölt borssal, majd adjuk hozzá a sót.
- A steakeket is sózhatjuk, borsozhatjuk ízlés szerint pluszba, majd tegyük fel őket a grillre.
- Ott időnként megfordítva süssük 7-10 percig, és pihentessük 5 percig.
- Ekkor tegyük fel rá a borsos vajat és hagyjuk megolvadni.
- A friss retket egy picit olajozzuk be, sózzuk, borsozzuk, és süddük a grillen 2 percig.
- A steaket citromszeletekkel és a retekkel tálaljuk
Citromos csirkeburger
Hozzávalók:
- 1 kg darált csirke
- 400 g spenót
- 6 szál újhagyma
- 2 db tojás
- 6 ek parmezán sajt
- 4 kk citromhéj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk pirospaprika
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban készítsük el ahúspogácsákat. A darált húst keverjük össze a spenóttal, az apróra vágott újhagymával, a tojással, a sajttal, a citromhéjjal, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel (só, bors, paprika.)
- A húst jól gyúrjuk össze, majd készítsünk 8 egyforma pogácsát belőle, amit tegyünk félre a hűtőbe pihenni.
- Melegítsük elő a grill közepes/magas hőfokra, olajozzuk meg a rácsokat és a fél óra leteltével mehetnek is fel a húspogácsák a grillre
- Oldalanként 3-3 perc alatt süssük készre a húst.
- Ekkor vegyük lejjebb a grill hőmérsékletét és süssük újabb 3 percig oldalanként. Ezalatt átsül, de nem szárad ki a hús.
- Az utolsó percekben felkerülhet a grillre a zsemle is, hogy 2 perc alatt megpirítsuk a belsejüket.
- A kedvenc szószával összeállítva, tálalhatja is a citromos, fokhagymás csirkeburgert.