3in1 GRILL-BOGRÁCS-SZALONNASÜTŐ EGYBEN!!
 

GRILL HÚS RECEPTEK 

 

 

   Grillezett szaftos csirkemell: 

Hozzávalók:

  • 5 db csirkemell
  • 60 ml szójaszósz
  • 60 ml balzsamecet
  • 2 ek barna cukor
  • 1 ek Worcestershire szósz
  • 1 ek mustár
  • 1 kk kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db lime leve
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 9 g só
  • 7 g bors

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban készítsük el a pácot. Ehhez keverjük össze a szójaszószt, a balzsamecetet, az olívaolajat, a cukrot, a worcestershire szószt, a mustárt, a kakukkfüvet, az apróra vágott fokhagymát, a lime levét és a sót, borsot.
  2. A pácot öntsük bele egy nagy, zárható zacskóba, majd ebbe tegyük bele a félbe vágott csirkemelleket. Zárjuk le a tasakot, és tegyük hűtőbe a húst legalább 1-2 órára. (Akár előre is gondolkozhatunk, mert a húsnak akár 1-2 napi pácolódás is jót tesz.
  3. Néha mozgassuk meg a zacskót, hogy a húst mindenhol érje a pác.
  4. Grillezéshez melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  5. A csirkemelleket vegyük ki a pácból, csöpögtessük le egy kicsit, és tegyük fel a grillre.
  6. Oldalanként 5-8 perc alatt süssük pirosra.

Tálalás előtt pihentessük 5 percig a húst, utána egészben vagy felvágva kínáljuk​

  Chilis Borda

Hozzávalók:

  • 2,5 kg malacborda
  • 3 ek cukor
  • 2 ek paprika
  • 2 ek chilipor
  • 3 kk kömény
  • 1 kk só
  • 240 ml szójaszósz
  • 200 g barnacukor
  • 160 ml ketchup
  • 80 ml citromlé
  • 2 kk gyömbérpor
  • 2 kk fokhagymapor

Elkészítés:

  1. Egy kisebb tálban keverjük össze a cukorot, a sót, a köményt, a paprikát, a chilit és a fokhagymaport.
  2. Ezzel a keverékkel fűszerezzük be a bordákat, és letakarva legalább 30 percig pihentessük a hűtőben.
  3. Ezután a bordákat szorosan tekerjük be alufóliába, majd a közepes hőfokra melegített, indirekt sütéssel lassan puhítsuk meg 60-70 perc alatt. (Ha úgy érezzük, hogy még nem elég omlós, akkor ráhúzhatunk még egy kicsit.)
  4. Egy lábasban közben a többi hozzávalóból készítsünk szószt. Főzzük össze az egészet, majd 6-8 percig sűrítsük. időnként keverjünk bele, hogy ne kapjon oda.
  5. A sütés végeztével vegyük ki a bordákat a fóliából és tegyük át a tűz fölé őket.
  6. Kenjük le a szósszal mindenhol, és karamellizáljuk rá a húsra 20-30 perc alatt. Időnként forgassuk meg a húst, és vigyünk fel újabb adag szószt rá, hogy jó szaftos legyen.
  7. A grillről levéve azonnal tálaljuk.

  Grillezett Steak

Hozzávalók:

  • 100 g vaj
  • 1 kk fekete bors
  • fél kk só
  • 600 g dagadó vagy hasaalja
  • 1 ek olaj
  • 1 csomag retek
  • 1 db citrom

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  2. Olajozzuk meg a rácsokat.
  3. Keverjük össze vajat, a frissen őrölt borssal, majd adjuk hozzá a sót.
  4. A steakeket is sózhatjuk, borsozhatjuk ízlés szerint pluszba, majd tegyük fel őket a grillre.
  5. Ott időnként megfordítva süssük 7-10 percig, és pihentessük 5 percig.
  6. Ekkor tegyük fel rá a borsos vajat és hagyjuk megolvadni.
  7. A friss retket egy picit olajozzuk be, sózzuk, borsozzuk, és süddük a grillen 2 percig.
  8. A steaket citromszeletekkel és a retekkel tálaljuk

  Citromos csirkeburger

 

Hozzávalók:

  • 1 kg darált csirke
  • 400 g spenót
  • 6 szál újhagyma
  • 2 db tojás
  • 6 ek parmezán sajt
  • 4 kk citromhéj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk pirospaprika

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban készítsük el ahúspogácsákat. A darált húst keverjük össze a spenóttal, az apróra vágott újhagymával, a tojással, a sajttal, a citromhéjjal, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel (só, bors, paprika.)
  2. A húst jól gyúrjuk össze, majd készítsünk 8 egyforma pogácsát belőle, amit tegyünk félre a hűtőbe pihenni.
  3. Melegítsük elő a grill közepes/magas hőfokra, olajozzuk meg a rácsokat és a fél óra leteltével mehetnek is fel a húspogácsák a grillre
  4. Oldalanként 3-3 perc alatt süssük készre a húst.
  5. Ekkor vegyük lejjebb a grill hőmérsékletét és süssük újabb 3 percig oldalanként. Ezalatt átsül, de nem szárad ki a hús.
  6. Az utolsó percekben felkerülhet a grillre a zsemle is, hogy 2 perc alatt megpirítsuk a belsejüket.
  7. A kedvenc szószával összeállítva, tálalhatja is a citromos, fokhagymás csirkeburgert.